KNO-klachten en Coronavirus

KNO-klachten en Coronavirus

Veel patiënten die bekend zijn bij de KNO-arts of KNO-klachten hebben, herkennen een deel van de klachten van het Coronavirus. Dat betekent niet automatisch dat je ook het Coronavirus hebt of hebt gehad. Gebruik makend van de informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt je hieronder informatie over het Coronavirus, om wat specifieker in te gaan op de vraag of je besmet zou kunnen zijn (geweest).

Symptomen van het Coronavirus

Klachten van het coronavirus ontstaan gemiddeld 5 tot 6 dagen na besmetting, met een spreiding van 1 tot 14 dagen. Dat betekent dat je dus tot 14 dagen geleden besmet kan zijn, als je klachten krijgt. Corona of COVID-19 verloopt bij het overgrote merendeel van de bevolking vrij mild. Corona komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor en het kent een vrij typisch verloop. Vanaf het moment van symptomen verlopen de eerste 5 dagen meestal relatief mild, Op dag 6 tot 10 zijn er twee mogelijkheden: óf je wordt beter, óf het gaat steeds slechter. In dat laatste geval is het belangrijk om je huisarts te contacteren.

Symptomen zijn bijvoorbeeld verkoudheid, niet altijd met een verstopte neus, verlies van reuk en smaak, gevoel van slijm in de keel, vermoeidheid, hoofdpijn, keelpijn, hoesten, koorts en koude rillingen. De meest voorkomende symptomen zijn koorts en een droge hoest, maar die komen lang niet bij iedereen voor. Bovendien is het lastig onderscheid te maken met andere, onschuldigere aandoeningen, zoals de griep, verkoudheid of hooikoorts.

Wereldwijd wordt niet iedereen die op het Coronavirus getest. In Nederland gelden de regels van het RIVM, omdat er niet genoeg testen zijn voor iedereen met klachten. Je kan je voorstellen dat we heel zuinig om moeten gaan met de beschikbare testen, daarom zijn deze voorbehouden aan patiënten die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, ernstig zieke mensen, kwetsbaren die een hoger risico hebben op een ernstiger verloop van de ziekte en zorgmedewerkers die ziek worden.
Van de patiënten die wèl dusdanig ziek werden dat ze een test ondergingen, is hieronder een overzicht gemaakt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze verschijnselen komen het meeste voor bij patiënten die aangetoond zijn besmet met het Coronavirus.

Klacht / symptoom Percentage klacht aanwezig in geteste Coronapatiënten
Koorts (> 38 graden) 87,9%
Droge hoest 67,7%
Vermoeidheid 38,1%
Opgehoest (kleverig) slijm 33,4%
Benauwdheid en kortademigheid 18,6%
Gewrichtspijn 14,8%
Keelpijn 13,9%
Hoofdpijn 13,6%
Koude rillingen 11,4%
Misselijkheid of overgeven 5,0%
Verstopte neus 4,8%
Diarree 3,7%
Bloed ophoesten 0,9%

Reuk- en smaakverlies

Het is dus wel verklaarbaar dat bijvoorbeeld verlies van reuk hierboven niet in genoemd staat, omdat dit typisch een verschijnsel is wat die mensen hebben die milde klachten hebben (genoemd wordt een percentage van 60%). Die mensen zijn lang niet altijd getest en die symptomen verschijnen dan dus niet in bovenstaande tabel.

Een goed advies zou daarom zijn: beschouw een reukstoornis bij goede neusdoorgankelijkheid als een Corona-infectie. Dat betekent voor patiënt en huisgenoten: thuisisolatie!

Verschillen tussen Coronavirus, griep en hooikoorts:

Bron: https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2021/heb-ik-het-coronavirus-gehad

Nota bene: de reguliere griep en hooikoorts kunnen wel astmatische klachten opwekken en daarmee indirect toch resulteren in kortademigheid of benauwdheid.

Hooikoorts

Hooikoortsklachten zullen de komende weken weer gaan opspelen bij veel mensen. Uit de tabel hierboven kun je goed zien dat er deels een overlap bestaat tussen de symptomen van hooikoorts en die van het Coronavirus. Daarvoor verwijzen we ook naar onze informatie over allergie.
Karakteristiek voor hooikoorts zijn jeuk in de neus en ogen, tranende ogen, een verstopte neus, een heldere loopneus, vermoeidheid en hoofdpijn.
Wat niet bij Corona past zijn de klachten van jeuk en tranende ogen, dat wordt niet veroorzaakt door het Coronavirus. En het krijgen van koorts is juist weer een klacht die geheel niet past bij hooikoorts. Wij adviseren mensen die al bekend zijn met een allergie voor grassen en pollen, om tijdig te beginnen met hooikoortsmedicatie. Dat kan klachten en ongerustheid voorkomen.

Wat moet je doen bij klachten?

Denk je dat je besmet bent met het Coronavirus of ervaar je klachten, zoals koorts, hoesten, keelpijn of neusverkoudheid? Volg dan de adviezen van de RIVM op:

  • Blijf thuis
  • Mijd sociaal contact
  • Bel alleen met de huisarts als je koorts > 38 graden Celsius hebt en benauwdheidsklachten.

Dit geldt dus niet alleen, maar met name voor mensen die hier last van hebben 6 tot 10 dagen na het ontstaan van de eerste klachten. Voor meer informatie verwijzen we je naar het RIVM.

Wat moet je doen als je contact hebt gehad met iemand met Corona?

Je moet 2 weken in thuisquarantaine als je zelf (nog) geen symptomen hebt, maar wel direct contact hebt gehad met iemand die is besmet met het Coronavirus. Stel bijvoorbeeld dat een gezinslid of je partner positief is getest, maar je zelf nog geen symptomen vertoont.
Mensen met verhoging of verkoudheidsklachten, koorts, hoesten of zaken genoemd in de tabel, moeten thuisblijven en voor zover mogelijk alle sociale contacten vermijden.

Wanneer ben je genezen?

Je bent genezen als je 24 uur lang geen gezondheidsklachten meer hebt gehad en je dus helemaal beter voelt. Dan kun je anderen niet meer besmetten. Maar let op: het feit dat je je beter voelt, betekent niet dat de richtlijnen van de overheid en RIVM niet meer voor jou gelden. Je moet nog steeds de 1,5 meter afstand bewaren met anderen.