Neusbloeding – algemene informatie

Inleiding

Een neusbloeding (epistaxis) is een vervelende aandoening. Bloed heeft een opmerkelijke eigenschap. Er lijkt altijd meer van te zijn dan er in werkelijkheid is. Dat komt door de kleur, maar bloed roept ook het idee op van gevaar, verwonding en dood. Wat bedreigend overkomt, lijkt dit altijd indrukwekkender dan het in werkelijkheid is. Het gaat meestal om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje.

Bij kinderen en jonge volwassenen bloedt er meestal een vaatje vóór op het neustussenschot, dat door neuspeuteren of een gewone verkoudheid kapot is gegaan. Bij ouderen bloedt er vaker een bloedvaatje achter/boven in de neus en bestaat er vaak een relatie met hoge bloeddruk en/of het gebruik van medicijnen, die de stolling beïnvloeden.

De behandeling van een neusbloeding

Thuis

Knijp de neus dicht direct onder het harde neusbot.

Knijp de neus dicht direct onder het harde neusbot.

Bijna alle neusbloedingen zijn thuis goed te behandelen en duren hooguit vijf minuten.

Begin de behandeling met het goed snuiten van de neus en knijp daarna de neus goed dicht gedurende 10 minuten; herhaal deze procedure een tweede keer, indien het niet voldoende effect geeft.

Ga rustig zitten en adem rustig door de mond waarbij u uw hoofd licht voorover houdt; ga niet liggen (het bloed loopt zo sneller in de keel).
Vermijd drukverhoging in het hoofd (niet persen (wc), tillen, bukken, etc.). Een sleutel in de nek leggen is een ritueel, dat werkt omdat u zo rust creëert.

Als eenvoudig dichtdrukken van de neus niet lukt, kunt u nog proberen een watje doordrenkt met Otrivin (xylometazoline 0,1%) voor in de neus te stoppen en dan de neus dicht te drukken.

Lukt dit zo echt niet, neem dan contact op met uw huisarts.

Op de spoedeisende hulp

Een arts zal eerst proberen de bloedingsplaats te vinden. Naar aanleiding van dit onderzoek dat altijd pijnloos verloopt, wordt besloten hoe het bloedende vaatje het beste kan worden behandeld. De neus wordt eerst goed schoongemaakt, waarna het slijmvlies van de neus wordt afgeklonken en verdoofd (xylometazoline en tetracaïne).

Meestal wordt besloten de kwetsbare bloedvaatjes met een drukverband (tampon) dicht te drukken. Dit heet het tamponneren van de neus en gebeurt heel voorzichtig. Deze tampon moet door uw huisarts worden verwijderd na 24 – 72 uur. Indien een KNO-arts de tampon moet verwijderen, dan kan hiervoor een afspraak worden geregeld of u maakt deze afspraak, binnen kantoortijden, met de  KNO-polikliniek. U houdt zich uiteraard ook aan de adviezen en gedragsregels.

Op de polikliniek KNO

Op de KNO-polikliniek kan een bloedend vaatje ook worden dichtgebrand nadat de neus zorgvuldig is verdoofd.

Medicijnen

Stop eventueel en zo mogelijk het gebruik van medicijnen die u kunt vinden met dit overzicht.
Deze medicijnen beïnvloeden de bloedstolling. Het gebruik van paracetamol is, als pijnstiller, wel mogelijk zonder dat u daarmee de bloedstolling beïnvloedt. Gebruikt u op advies van een dokter Ascal voor uw hart of uw bloedvaten of Sintrom/ Sintromitis/ Marcoumar als bloedverdunner, dan is uw bloedverdunning mogelijk ontregeld (doorgeschoten); laat dit dan controleren bij uw (huis)arts (cardioloog/neuroloog/etc.) die deze medicijnen voorschrijft of bij de trombosedienst.

Belangrijke adviezen en gedragsregels na een neusbloeding

De volgende adviezen en gedragsregels gelden na de behandeling van een neusbloeding:

  • heeft u een hoge bloeddruk, laat deze dan controleren en gebruik zo nodig medicijnen hiertegen;
  • bewaar vooral rust en kalmte; inspanning en opwinding doen de bloeddruk stijgen;
  • eet niet te heet en/of te gekruid voedsel;
  • drink geen warme of koolzuurhoudende dranken;
  • neem geen hete baden, sauna’s of douches (een lauwe douche kan geen kwaad);
    peuter niet in de neus (kinderen: handschoenen?);
  • rook niet (niet alleen vanwege de neusbloeding!);
  • drink geen alcohol.