Slechthorendheid, maar geen hoorapparaat

Inleiding

Als u klachten van slechthorendheid hebt, maar uw gehoorverlies is nog niet voldoende om een hoorapparaat te rechtvaardigen, dan is dat lastig. U kunt uw eigen situatie niet echt verbeteren. Uw omgeving wil u wel helpen, maar hoe is lastig uit te leggen. Toch zult u anderen moeten vertellen wat ze beter kunnen doen en laten om u te helpen. Omdat men niet aan u kan zien dat u minder hoort, is het mogelijk dat uw omgeving uw verzoek en uw tips soms vergeet. Dat is geen onwil, herinner uw omgeving er weer even aan.

Waar moeten de toesprekers op letten?

  • praat rustig en articuleer goed, maar maak geen overdreven mondbewegingen;
  • met sigaret of kauwgum in de mond worden de spraakklanken vervormd;
  • zorg dat het gezicht goed zichtbaar is (liplezen, mimiek), zorg voor goede verlichting;
  • zet tijdens een gesprek bij voorkeur radio en TV uit;
  • bij de noodzaak van herhalen: zeg het eens in andere woorden;
  • noem zo mogelijk het onderwerp van gesprek, vooral in gezelschap, zodat de slechthorende weet waarover het zal gaan;
  • probeer om niet te schreeuwen tegen een slechthorende, het geluid kan vervormen en het verstaan wordt er niet beter op;
  • trek even de aandacht voordat u iets tegen de slechthorende zegt (even aantikken of oogcontact zoeken).

Geluid van TV of radio

Door de toonregeling van de televisie meer naar de hoge tonen (treble) in te stellen en relatief minder naar de lage tonen (bass) ontstaat vaak meer ondersteuning, omdat het verlies van hoge tonen zo meer wordt gecompenseerd.

Als u merkt dat u de radio of TV niet goed verstaat, of als u het geluid zo hard moet zetten dat het voor anderen storend is, dan zou u een infraroodset kunnen aanschaffen. Het geluid wordt hiermee direct van de radio of TV in uw oren gebracht. U draagt een lichte kinbeugel. U kunt de luidheid zelf instellen. Andere kijkers horen het geluid op het volume van de TV. Het is een draadloos systeem, u kunt gerust heen en weer lopen en gaan zitten waar u wilt zonder last te hebben van snoeren. U kunt voor zo’n set terecht bij de audicien. De kosten zijn ongeveer 185 Euro.

Een draadloze koptelefoon is ook mogelijk. U kunt informeren bij elektronicazaken.

Een nadeel is wel dat vooral deze laatste oplossing  minder contact toelaat tussen de slechthorende en de omgeving.

Ondertiteling van TV programma’s

Niet alle programma’s zijn ondertiteld. Kijkt u analoog televisie zonder gebruik van een speciale ontvanger van de tv-provider, dan kunt u ondertiteling aan- en uitzetten via teletekstpagina 888.

Hebt u wel een ontvanger van de tv-provider dan kunt u de ondertiteling aanzetten via het menu van de ontvanger.

Op de site Doof.nl staat een artikel “Ondertiteling aanzetten anno 2017” met informatie.

Openbare gebouwen

Openbare gebouwen, zoals theaters en kerken, treffen steeds vaker voorzieningen voor slechthorenden. Vaak is er een infrarood-installatie aanwezig waarvan u, ook als niet-hoorapparaatdrager, gebruik kunt maken. Het geluid wordt door de microfoon dicht bij de sprekers opgepakt. Het wordt draadloos dicht bij uw oor gebracht zonder dat hinderlijke geluiden als hoesten daarmee vermengd worden. Bij het reserveren van theaterkaarten kunt u het beste melden dat u van deze voorziening gebruik wilt maken, omdat het niet op alle plaatsen in de zaal werkt.

Telefoneren

Hebt u problemen met het verstaan van telefoongesprekken, dan zou u een telefoon met versterker kunnen proberen. Het is mogelijk om de bel van het toestel ook harder te zetten.

Spraakherkenning

Soms is het handig om gesproken woord om te zetten in leesbare teksten. De GGMD heeft een fraai overzicht van de mogelijkheden van spraakherkenning.

Deurbel

Een deurbel die niet gehoord wordt, kan vervangen worden door een hardere bel of door een bel die op meerdere plaatsen gehoord kan worden.

Luisterhulpen bij slechthorendheid

Luisterhulpen helpen u om in een voor u moeilijke luistersituatie beter te verstaan.
Drie voorbeelden:

Crescendo 50

De Slechthorendheid - Crescendo 50 | 020-6 346 212 | BovenIJ ZiekenhuisCrescendo 50 is een hoorversterker voor tv, radio en vooral voor dialoog-situaties waarin er geen hoorapparaat voorhanden is.
Door een ingebouwde microfoon wordt het geluid opgenomen, versterkt en met een kinbeugelkoptelefoon rechtstreeks naar het oor overgebracht. Voorzien van volume- en toonhoogteregelaar.
Het bereik is ongeveer 35 dB.
Prijsindicatie: € 150,00 verkrijgbaar via audicien.

Comfort Duett

Slechthorendheid - Comfort Duett | 020-6 346 212 | BovenIJ ZiekenhuisDe Comfort Duett is een eenvoudig te gebruiken gehoorversterker die ervoor zorgt dat u meer betrokken wordt bij nagenoeg elke gesprekssituatie. Of u nu aanwezig bent bij een familiediner, aan de telefoon bent of televisie kijkt. De slimme technologie in de Comfort Duett vangt belangrijke geluiden op, zoals de menselijke stem en stuurt een luid helder geluid door naar een hoofdtelefoon.
Prijs met hoofdtelefoon: € 179,00.

Audio Mino

Slechthorendheid - Audio Mino | 020-6 346 212 | BovenIJ ZiekenhuisDit is een luisterhulp (inclusief koptelefoon en TV-aansluiting) die het geluid en het verstaan in moeilijke situaties verbetert. Super discreet. Mino is zo klein als een moderne mobiele telefoon en kan discreet worden bewaard in uw (borst)zak.

Prijs: € 250,00.

Controle gehoor

Wanneer u de indruk hebt dat uw gehoor verder achteruit gaat, aarzel dan niet om in overleg met uw huisarts een nieuwe afspraak op de polikliniek KNO te maken.
Vraagt u dan om een “combinatieafspraak”. U wordt dan eerst gezien door de KNO-arts, daarna volgt het gehooronderzoek en aansluitend ziet de KNO-arts u weer.

Er is veel informatie te vinden bij de Hoorinfotheek (adressen zijn via deze link te vinden). Een verwijzing met gehoortest van uw KNO-arts is dan nodig.

Toch een hoorapparaat?

Wanneer u toch toe bent aan een hoorapparaat kijk dan ook even bij onze adviezen voor hoortoestelaanmeting.