Medicijnen met oor-bijwerkingen

Op deze pagina kunt u vaststellen of het bekend is of één of meer van uw medicijnen

Typ hier achter “Zoeken:” (één voor één) uw medicijn(en) en controleer zo of een medicijn de bovenstaande vier bijwerking kan geven of verergeren.

Wij proberen zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met de invoer in de medicijn-database van in Nederland voorgeschreven medicatie die oor- en evenwichtsorgaanproblemen kunnen geven, maar zijn niet verantwoordelijk voor onvoldoende of foute invoer van geneesmiddelen.

Medicijnen met oor-bijwerkingen | 020-6 346 212 | BovenIJ ziekenhuis

Bij het samenstellen van de tabel met medicijnen met evenwichtsorgaan- en oor-bijwerkingen is gebruik gemaakt van het Farmacotherapeutisch Kompas. U kunt zo controleren of de uitkomst hierboven klopt. Bij onvolledige of verkeerde vermelding in de medicijnen-database kunt u contact met ons opnemen (de gegevens in het Farmacotherapeutisch Kompas zijn leidend). Bij vragen kunt u ook altijd contact opnemen met uw eigen (KNO-)arts of apotheker.
Bij Lareb kunt u zelf een bijwerking melden.

Reacties

 1. Als je bv na een week acetylcysteine te hebben gebruikt oorsuizen bemerkt en je stopt met inname, verdwijnt de Tinnitus dan weer, of is het weefsel dan al onherroepelijk aangetast?

 2. Goedenavond,

  Ik slik Mirtazapine 45 MG dagelijks.
  Nu heb ik al last van oorsuizen. Ik kom dit medicijn niet tegen in de lijst.
  Is dit medicijn dan veilig bij gehoorproblemen?
  Mvg,

  Roger

  • Roger,
   Mirtazipine vind je inderdaad niet in de lijst van medicijnen met oor-bijwerkingen , omdat de bijwerking oorsuizen van Mirtazapine niet bekend is, zie ook het Farmacotherapeutisch Kompas. Nu kan dat wel een nog onbekende bijwerking zijn. Melden bij de voorschrijver is dan noodzakelijk, zodat deze de fabrikant hiervan in kennis kan stellen (een verplichting). Het gecontroleerd stoppen van Mirtazapine zou overigens je antwoord kunnen geven op je vraag of dit medicijn de oorzaak is van je oorsuizen.
   Met vriendelijke groet, Jan van der Borden, KNO-arts ir.

 3. Goedemorgen,

  Sinds een aantaldagen gebruik ik metronidazol, waarbij ik sinds een paar uur een soort doof gevoel (alsof er vocht in zit, een bepaalde druk) in mijn linker oor heb gekregen. Waarschijnlijk komt dit van de medicatie. Is dit iets van voorbijgaande aard zodra je stopt met het medicijn?

  • Maaike, Je kunt dit het beste laten beoordelen door de voorschrijver van de metronidazol. Deze bijwerking wordt niet expliciet beschreven in de bijsluiter.
   Met vriendelijke groet, Jan van der Borden, KNO-arts ir.

 4. Hallo,
  Ik slik sinds 2 weken Irbesartan 150 mg (1x daags) tegen een hoge bloeddruk.
  De medicatie doet goed zijn werk, maar ik heb sinds het gebruik last van oorsuizen.
  Ik zag dat het ook in lijst voorkomt.
  Wat is een goed bloeddrukverlagend medicijn die deze bijwerking niet heeft?

  Met vriendelijke groet,
  Angelique

  • Angelique, Ik zou dit met de voorschrijver van de Irbesartan bespreken. Een KNO-arts heeft geen verstand van bloeddrukverlagende medicijnen.
   Met vriendelijke groet, Jan van der Borden, KNO-arts ir.

Geef een reactie