Medicijnen met oor-bijwerkingen

Op deze pagina kunt u vaststellen of het bekend is of één of meer van uw medicijnen

Typ hier achter “Zoeken:” (één voor één) uw medicijn(en) en controleer zo of een medicijn de bovenstaande vier bijwerking kan geven of verergeren.

Wij proberen zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met de invoer in de medicijn-database van in Nederland voorgeschreven medicatie die oor- en evenwichtsorgaanproblemen kunnen geven, maar zijn niet verantwoordelijk voor onvoldoende of foute invoer van geneesmiddelen.

Medicijnen met oor-bijwerkingen | 020-6 346 212 | BovenIJ ziekenhuis

Bij het samenstellen van de tabel met medicijnen met evenwichtsorgaan- en oor-bijwerkingen is gebruik gemaakt van het Farmacotherapeutisch Kompas. U kunt zo controleren of de uitkomst hierboven klopt. Bij onvolledige of verkeerde vermelding in de medicijnen-database kunt u contact met ons opnemen (de gegevens in het Farmacotherapeutisch Kompas zijn leidend). Bij vragen kunt u ook altijd contact opnemen met uw eigen (KNO-)arts of apotheker.
Bij Lareb kunt u zelf een bijwerking melden.

Reacties

 1. Als je bv na een week acetylcysteine te hebben gebruikt oorsuizen bemerkt en je stopt met inname, verdwijnt de Tinnitus dan weer, of is het weefsel dan al onherroepelijk aangetast?

 2. Goedenavond,

  Ik slik Mirtazapine 45 MG dagelijks.
  Nu heb ik al last van oorsuizen. Ik kom dit medicijn niet tegen in de lijst.
  Is dit medicijn dan veilig bij gehoorproblemen?
  Mvg,

  Roger

  • Roger,
   Mirtazipine vind je inderdaad niet in de lijst van medicijnen met oor-bijwerkingen , omdat de bijwerking oorsuizen van Mirtazapine niet bekend is, zie ook het Farmacotherapeutisch Kompas. Nu kan dat wel een nog onbekende bijwerking zijn. Melden bij de voorschrijver is dan noodzakelijk, zodat deze de fabrikant hiervan in kennis kan stellen (een verplichting). Het gecontroleerd stoppen van Mirtazapine zou overigens je antwoord kunnen geven op je vraag of dit medicijn de oorzaak is van je oorsuizen.
   Met vriendelijke groet, Jan van der Borden, KNO-arts ir.

 3. Goedemorgen,

  Sinds een aantaldagen gebruik ik metronidazol, waarbij ik sinds een paar uur een soort doof gevoel (alsof er vocht in zit, een bepaalde druk) in mijn linker oor heb gekregen. Waarschijnlijk komt dit van de medicatie. Is dit iets van voorbijgaande aard zodra je stopt met het medicijn?

  • Maaike, Je kunt dit het beste laten beoordelen door de voorschrijver van de metronidazol. Deze bijwerking wordt niet expliciet beschreven in de bijsluiter.
   Met vriendelijke groet, Jan van der Borden, KNO-arts ir.

   • Ik gebruik metopolol heb nu last van oorsuizen kan dat en als dat zo is en ik stop word het oor suizen minder of stopt het ook.in de bijsluiter staat oor suizen als bijwerking.

  • Mijn naam is bert, ik gebruik dit medicijn ook een paar maanden en heb veel last van oorsuizen gekregen in mijn linker oor, als ik stop met dit medicijn gaat het suizen minder worden het staat wel in de bijsluiter bijwerking oorsuizen.

 4. Hallo,
  Ik slik sinds 2 weken Irbesartan 150 mg (1x daags) tegen een hoge bloeddruk.
  De medicatie doet goed zijn werk, maar ik heb sinds het gebruik last van oorsuizen.
  Ik zag dat het ook in lijst voorkomt.
  Wat is een goed bloeddrukverlagend medicijn die deze bijwerking niet heeft?

  Met vriendelijke groet,
  Angelique

  • Angelique, Ik zou dit met de voorschrijver van de Irbesartan bespreken. Een KNO-arts heeft geen verstand van bloeddrukverlagende medicijnen.
   Met vriendelijke groet, Jan van der Borden, KNO-arts ir.

 5. Bij gebruik van bloeddrukverlagende medicijnen uit de groep dihydropyridinen krijg ik oorsuizen/tinnitus. Deze medicijnen verwijden de bloedvaten. Kan dat de oorzaak zijn van de tinnitus? En kan het gebruik van zo’n medicijn leiden tot gehoorschade (permanent worden van oorsuizen / tinnitus)?

 6. sinds ik Carbasalaatcalcium en Persantin Retard 150 gebruik, heb ik veel last van oorsuizen/soort hoog geluidje in mijn oren best irritant vooral als ik wil slapen.
  Is daar verband mee met de medicatie voorheen nooit last van

  bvd, andre

 7. Ik gebruik al een aantal jaren het medicijn Plaquenil. De laatste tijd heb ik last van oorsuizen en een piep in mijn linker oor. Na overleg met de reumatoloog moet ik stoppen met Plaquenil. Na hoeveel tijd zou er verbetering moeten zijn?

 8. Ik heb vrij plotseling last van oorsuizen gekregen, naast het suizen oren kraken en ploppen mijn oren erg bij slikken en gapen en heb ik heb ik het gevoel dat het oor vol zit met vocht. Ik liep al maanden met verkoudsheidsklachten rond. Vanwege Corona kan de arts mij niet onderzoeken. Maar ik heb van de arts azitromycine voorgeschreven gekregen voor het geval er een mogelijke ontsteking zit, die deze klachten veroorzaken. Ik heb een kuur van 6 weken gekregen waarbij ik 1 tablet om de dag moet innemen van 250 mg. Nu staat in de bijsluiter dat azitromycine in een onbekend aantal gevallen oorsuizen kan geven. Is het dan zo dat het oorsuizen tijdelijk nog erger kan worden en dat dit na het gebruik van de antibiotica weer minder wordt? (Of zelfs verdwijnt in geval het suizen veroorzaakt wordt door een ontsteking ergens). Of kan het medicijn blijvende schade aan mijn gehoor aanrichten waardoor het suizen juist voor altijd kan blijven? Hopelijk kunnen jullie mij hierbij helpen. Met vriendelijke groet, Pauline

 9. Hoi!

  Ik gebruik sinds 6 weken sertraline en sinds 2 weken 150 mg. Ik heb nu al 4 dagen een constante piep in mijn oor en ook alleen aan mijn linker oor. Deze zit ook overdag dicht.
  Kan de medicijn de veroorzaker zijn? En zo ja als ik ermee stop heb ik dan een grote kans dat het weg gaat?

 10. Hoi,
  Ik gebruik ciprofloxacine airobindo 500 mg 2x dgs 1 een kuur van een week tegen nierbekkenontsteking. Ik vroeg me af, als hierdoor gehoorvermindering optreed, verdwijnt dit dan weer na afloop van de kuur?

 11. Hallo,

  Hier ook 2 maanden 100 mg sertraline en als slaappil 7,5 mg zopiclon. Hierdoor veel last van tinnitus, maa meer een soort gezoem, geen piep. Kan dit door deze medicatie komen? Zou het kunnen stoppen als ik met medicatie stop? Ik gebruik dit voor een depressie/angst/paniek.

  Mvg

 12. Hoi,

  Ik heb ook een vraagje:
  Ik heb in het najaar 2017 chemo’s, Epirubicine & Cyclofosfamide (4x) en Paclitaxel (12x) gehad.
  Kan het zijn dat je later alsnog last kunt krijgen van oorsuizingen door de medicatie?
  Ongeveer 2 jaar na gebruik begonnen!

  Met Vriendelijke Groeten,

  Yolanda

Geef een reactie