Neusverzorging

Inleiding

Deze pagina gaat over neusverzorging, zoals de KNO-artsen van het BovenIJ dat propageren.
Bij korstvorming in de neus, bijvoorbeeld

  • na een operatie aan de neus of
  • na een operatie aan de neusbijholten of
  • na een neusbloeding of
  • na een behandeling voor een neusbloeding,

is het belangrijk dat de korsten snel verdwijnen, omdat zij slijmvliesgenezing in de weg staan. Dit lukt met name goed als u zelf de neus schoonhoud.

Als u niet bent geopereerd aan de neus, maar toch last heeft van korstvorming (droog neusslijmvlies) dan kunt u dezelfde adviezen opvolgen. Ook bij pollenallergie kan regelmatig de neus schoonspoelen met fysiologisch zout grote klachten vermindering geven.

Neusverzorging na een operatie

Vanaf de dag van ontslag uit het ziekenhuis (meestal de dag na het verwijderen van de tampons) moet u met de neusverzorging beginnen door te spoelen met een keukenzoutoplossing*.
Doe dit regelmatig (2-12 maal per dag) naar eigen behoefte. Bij veel korstvorming, een verstopte neus of smerig snot (geel/groen) wat meer; bij geringe klachten wat minder. De hoeveelheid spoelvloeistof is niet belangrijk, maar het gevoel of de neus helemaal schoon aanvoelt. De neus zal zo netjes en sneller genezen.

Er zijn meerdere methoden om de neus te spoelen, maar wij bevelen aan passief de neus te spoelen (soms is actief spoelen verstandiger):

Passief spoelen

Rhino horn | 020-6 346 212 | kno.nu | BovenIJ ziekenhuisPassief spoelen kan het beste met een Rhino Horn. Deze is speciaal ontwikkeld voor neus spoelen met zoutwater. Door uw hoofd iets te buigen, spoelt u effectief en comfortabel uw neus schoon (instructiefilmpje). De Rhino Horn is verkrijgbaar bij de (online) apotheek, drogist, natuurwinkel en webwinkel. De consumentenadviesprijs is 12,50 euro per stuk.

Actief spoelen

Kromme kaakspuit - neusverzorgingEr zijn handige flacons bij drogist, apotheek of op internet te koop met steriel zeewater. Ook kunt u een zogenaamde kaakspuit (met een kromme punt) bij de apotheek of drogist kopen voor 80 eurocent; richt de punt in de neus naar de ooghoeken en niet naar het midden (neustussenschot).

* Een keukenzoutoplossing in de juiste samenstelling kunt u zelf maken door een afgestreken theelepeltje keukenzout op te lossen in een glas (200 cc) met lauw water dat heeft gekookt.

Algemene neusverzorging

Snuiten

Snuiten is in het algemeen minder goed voor de neus dan ophalen. U laat de lucht dan de richting van de slijmvliestrilharen volgen. U snuit de neus tot twee weken na een neusoperatie in ieder geval niet.

Niezen

Probeer altijd met open mond te niezen. Na een operatie is dat helemaal belangrijk, want het zal de druk op de wond voorkomen.

Neusbloeding

Bloedt de neus na de operatie nog een beetje, dan gaat dit meestal altijd binnen een paar dagen vanzelf over. Doe in dit geval voor de hygiëne een watje in de neus. Vertrouwt u de duur en/of de hoeveelheid van de bloeding niet, neem dan contact op met het ziekenhuis (tel. 020-6346212).

Pijn

Heeft u na een neusoperatie lichte hoofdpijn neem dan tot zesmaal daags 500 mg paracetamol.

Neuszalf

Om korstvorming tegen te gaan, krijgt u soms van de KNO-arts neuszalf. Dit wordt met u bij de eerste of tweede controle besproken.

Zwemmen

Na een neusoperatie kunt u beter drie weken niet in chloorwater zwemmen, in verband met irritatie van het neusslijmvlies.

Sporten

Na een neusoperatie sport u niet tot drie weken erna.

Sauna

Na een neusoperatie kunt beter niet drie weken naar de sauna gaan.

Algemene informatie

Op de website neus.nu vindt u nog veel uitgebreidere informatie over o.a. neusverzorging.

Vragen

Heeft u nog vragen, overleg dan met een medewerker van het ziekenhuis. Dit kan tijdens kantooruren met de polikliniek KNO (020-6 346 212) of anders met de Spoedeisende Hulp (020-6 346 200).