Hooikoorts

Inleiding

Hooikoorts is de alledaagse term voor een inhalatieallergie voor pollen van grassen, bomen of (on)kruiden die vrij rondzweven in de lucht.
Hooikoorts is een chronische aandoening met een grote impact op het functioneren van mensen die hier last van hebben.

Op onze voorlichtingspagina over allergie vindt u meer informatie.

Klachten bij hooikoorts

De klachten bestaan uit een loopneus, neusverstopping, jeuk en niezen eventueel in combinatie met waterige en/of jeukende ogen. Ook de longen kunnen zijn aangedaan waardoor hoesten en een piepende ademhaling ontstaat.

Wanneer last

Pollen worden op hete en zonnige dagen in de lucht vrijgelaten als grassen en bomen bloeien. De wind kan pollen kilometers ver verspreiden. Het pollenpercentage in de lucht is het laagste op regenachtige dagen of wanneer het koud en vochtig is.

Soorten pollen

Er bestaan drie soorten pollen:

1. Graspollen

Graspollen kunnen overal voorkomen. Slechts een klein aantal graspollen is genoeg om een allergie te veroorzaken. Graspollen vertegenwoordigen een botanische familie van ongeveer 12.000 soorten!

Wij onderscheiden:

De bestuivingsperiode loopt van mei tot en met augustus (piek: tussen mei en juli).

2. Boompollen

Er zijn zes hoofdsoorten van bomenpollen die allergische klachten kunnen geven. Onderscheid kan worden gemaakt tussen bomen:

De klachten van deze inhalatieallergie tussen maart en september is zeer verschillend in ernst en afhankelijk van de soort.

3. Onkruidpollen

Een onkruid is een ongewenste, wilde of ongecultiveerde plant. Er is geen biologische definitie van een onkruid. Wat wel Alsemambrosia - (folder over hooikoorts)of geen onkruid is, hangt af van wat mensen als ongewenst beschouwen. Planten die als onkruid worden bestempeld hebben zachte en soepele stengels en bladeren.
Hoe kleiner en lichter de pollen, hoe langer ze in de atmosfeer blijven en hoe verder ze door de wind kunnen worden vervoerd.

De onkruiden die de meeste klachten van allergie veroorzaken zijn leden van de composietenfamilie: alsemambrosia en bijvoet.

Het pollenseizoen voor onkruiden is van maart tot september (piek: tussen juli en september).

Tips om hooikoortsklachten te verminderen

Lees onze tips over inhalatie allergie.

Behandeling

Voor de mogelijkheden van behandeling kijkt u op onze voorlichtingspagina over allergie of op de pagina over allergie immunotherapie.

Terug naar voorlichtingspagina over inhalatieallergie.

Vragenformulier voor uw KNO-arts

Wij verzoeken u een uitgeprint en ingevuld vragenformulier mee te nemen naar uw KNO-arts: Hooikoorts invulformulier voor de KNO-arts.