Water en oren

Inleiding

Op deze pagina beschrijven wij de beste manier om uw oren te verzorgen na contact met water.

Waarom water een gehoorganghuid kwetsbaar maakt

Water en beschadiging van de huid van de gehoorgang zijn de belangrijkste oorzaken van gehoorgangproblemen.

Huid van de gehoorgang is kwetsbaarder dan andere huid doordat het dun is en het botvlies en bot er vlak onder liggen. Doorbreken van de huidbarrière geeft veel sneller uitgebreidere en heftigere ontstekingen. Daar komt bij dat de gehoorgang een koker is van 2,5 cm diep die vaak te nauw is om het diepste deel goed te beluchten.

Dus is het belangrijk de conditie van uw gehoorganghuid optimaal te houden.

Smetten

Als water te lang in uw gehoorgang blijft zitten, neemt de beschermingsbarrière van de huid af. Een warme douche leidt ook nog eens tot een droge huid. Het hete water kan de natuurlijke oliën van uw huid verwijderen, die bescherming bieden en uw huid gehydrateerd houden. Hierdoor kunt u last krijgen van jeuk, schilfering en barsten.

Vergelijk de situatie maar met smetten tussen babybillen, te lang in een bad blijven liggen of een oksel die te lang niet belucht is.

Smetten van de gehoorganghuid moet u dus zien te voorkomen.

Oorsmeer

Bij een gezonde gehoorgang zit er precies voldoende oorsmeer op de goede plaats (buitenste 1/3 deel) om de gehoorgang te beschermen tegen ontsteken. Klachten van de gehoorgang ontstaan bij te veel of te weinig oorsmeer. De vervelendste klachten zijn een ontsteking, jeuk en verstopping door te veel oorsmeer.

Een gehoorgangontsteking is pijnlijk. Een droge huid van de gehoorgang geeft jeukklachten.

Het evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer kan gemakkelijk verstoord raken.

Normaal watercontact geeft bij gezonde gehoorgangen geen problemen.

Problemen ontstaan bij gebruik van bijvoorbeeld wattenstokjes in de gehoorgangen en doorgemaakte gehoorgangontsteking(en). Er ontstaat dan vaak een verstoring in de oorsmeerhuishouding.

Goede verzorging van uw gehoorgangen na watercontact

U leest hier en kijkt naar de vijf stappen die nodig zijn om twee gehoorgangen na watercontact afdoende droog te krijgen met één tissue (de vervanging van een wattenstokje).

  1. Neem één tissue-papiertje, vouw dit losjes op uw pink met korte nagel en steek deze zo diep mogelijk in de gehoorgang. De capillaire werking van het dunne, absorberende papier trekt het water naar buiten. Met uw pink gaat u nooit te diep.
  2. Houdt uw hoofd zo opzij dat de zwaartekracht het vocht naar beneden laat vallen.
  3. Beweeg uw pink op en neer en heen en weer in uw gehoorgang.
  4. Beweeg uw onderkaak, zodat water in de gehoorgang in beweging komt, want uw kaakgewricht zit in de voorwand van uw gehoorgang.
  5. Doe dit net zo lang tot de tissue op uw pink droog is (meestal 3-5 keer).

Doe deze zelfde stappen ook met uw andere gehoorgang. Dit lukt u eigenlijk altijd met één tissue.

Iedere badkamer zou een doos tissue moeten herbergen! Een handdoek is te dik en WC-papier kan vies zijn, dus dat niet gebruiken.