Mondgeur

Inleiding

Uit de mond ruiken doet ieder mens. Een berucht moment is het ontwaken in de ochtend. Vaak gaat het na eten, drinken en tandenpoetsen over, maar dat is niet bij iedereen zo.
Als ondanks eten, drinken en tandenpoetsen er slechte adem blijft bestaan, noemen wij dat halithose.

De oorzaak van halithose is voor 80% van de gevallen in de mond te vinden.

Oorzaken halithose

Gebit

  • gebrekkige mondhygiëne,
  • onbehandelde tandvleesaandoeningen (gingivitits/parodontitis),
  • slecht aansluitende restauraties (vullingen, kronen, bruggen),
  • een verstoorde balans van condities in de mondholte, zoals een afgenomen speekselvloed (Sjögren) en de zuurstofspanning van het speeksel.

Tong

De oorzaak kan ook helemaal achter op de tong zitten. Daar begint het afbraakproces van ons voedsel al. Op de tong zitten zeer veel verschillende soorten bacteriën . Ze leven van eiwitten uit ons voedsel, maar ook uit slijm dat via de keel afgevoerd wordt. De eiwitten uit voedsel en slijm hakken ze in stukjes. Daarbij blijft een restproduct over: gassen en die ruiken niet lekker. Eén van die gassen heet waterstofsulfide. Die veroorzaakt de bekende geur van rotte eieren. In com­bi­natie met methylmercaptaan – een penetrante gaslucht – veroorzaakt dat de vieze mondgeur.

Keelamandelen

Witte brokjes die zich ophopen in de keelamandelen zijn in feite een ophoping van afgestoten keelamandelweefsel, voedselresten en ontstekingsmateriaal. De klacht is vaak wisselend in ernst aanwezig. De brokjes en de adem kunnen hierdoor flink vies ruiken.
De brokjes hopen zich op in de crypten (spleten) in het keelamandelweefsel. Deze crypten ontstaan door vele keelamandelontstekingen, die het oppervlakte van de amandel laten verlittekenen. Het littekenweefsel trekt het oppervlakte naar binnen, waardoor de spleten ontstaan.
Goede mondhygiëne vermindert de klacht soms wel eens. Kwaadaardige ontaarding door deze amandelstenen treedt niet op.
Alleen het verwijderen van de keelamandelen door een operatie helpt echt tegen deze klacht.

Neusbijholteproblemen

Bij ontstoken neusamandel kan er pus uit een holte achterlangs de huig in de keelholte komen. De pus kan uiteraard in de neus een vieze geur hebben, maar ook de adem kan er vies door ruiken.

Genetische oorzaak

Onderzoekers hebben berekend dat ongeveer 200 mensen in Nederland een mutatie hebben in hun DNA. Er ontbreekt dan een eiwit dat de zwavelverbinding methaanthiol omzet (meer informatie).
Voor deze patiënten is nog geen therapie beschikbaar. Voorlopig kunnen ze een stinkende adem eigenlijk alleen verminderen met dieetmaatregelen.

Algemeen

Alle bovengenoemde factoren zouden verergerd kunnen worden door bepaalde fysiologische omstandigheden, zoals eetgewoonten, alcohol en roken.
Andere factoren die mogelijk een rol bij halithose kunnen spelen zijn een verstoorde afweer in het lichaam.
Ook lijkt er een verband te zijn tussen halithose en stress.

Behandelingen mondgeur bij mondoorzaak

Tandarts

Tandheelkundige oorzaken van halithose moeten door een tandarts en/of mondhygiënist worden opgelost.

Mondhygiëne

Uiteraard zal goed tandenpoetsen (mondhygiëne) nodig zijn om uw gebit gezond te houden. Een gezond gebit met gezond tandvlees zullen minder gasvormende bacteriën bevatten.

Tongschraper

Mondgeur - Tongschraper | 020-6 346 212 | Bovenij ziekenhuis

Gelukkig is halithose op basis van een tongprobleem vrij eenvoudig op te lossen. Met een tongschraper kunt u de vieze laag van de tong schrapen. Wat wel voor iedereen een goed idee is, is het reinigen van de tong.
U kunt bij de apotheek een tongschraper kopen. Heel dun en makkelijk in gebruik. Reinigen van de tong zou een standaard badkamerritueel (naast het uitdrogen van de oren na watercontact) moeten zijn: in veel culturen is tongschrapen ook heel normaal.

Mondwater

Mondwater is vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Lees goed de gebruiksaanwijzing. Mondwater helpt niet als het niet volgens de gebruiksaanwijzing wordt gebruikt. Bovendien kunt u zelf nooit helemaal zeker weten óf je wel last hebt van halithose. Veel mensen zijn bang dat ze vies ruiken, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een vieze smaak hebben, wil niet zeggen dat je vies ruikt.