Te kort tongriempje

Informatie over klieven van het tongriempje (frenulotomie)

Een kort tongriempje dat vastzit tot aan de tongpunt beperkt de bewegelijkheid van de tong (ankyloglossie). Dit kan zuigelingen problemen geven met drinken uit borst of fles. Bij oudere kinderen is het soms beperkend voor de uitspraak van bepaalde klanken. Het vrij kunnen bewegen van de tong is ook belangrijk om te kunnen zoenen.

Vaak verwijst een verloskundige, lactatiedeskundige of huisarts voor beoordeling of er sprake is van een kort tongriempje en met de vraag of klieven van het tongriempje aangewezen is. Uw KNO arts beoordeelt en bespreekt dit tijdens het consult met u.

Het klieven van de tongriem kan bij een zuigeling direct gebeuren na uitleg aan (en toestemming van) de ouders. De baby krijgt kort voor het knippen een suiker oplossing als pijnstilling. De ingreep duurt 10 seconden. U kunt als ouder kiezen of u aanwezig wilt blijven.  Het wondje bloed meestal kortdurend en het is het prettigst voor het kind om direct gevoed te worden. Hier is een ruimte voor beschikbaar.

Bij oudere kinderen verrichten wij de ingreep onder kortdurende narcose op de operatie kamer, in dagbehandeling. U krijgt hiervoor een nieuwe afspraak. U zult met uw kind door de anesthesist worden beoordeeld voor de ingreep. Dit gebeurt meestal per videogesprek.

Kinderen vanaf puber leeftijd en volwassenen behandelen wij onder lokale verdoving. Dit wordt gedaan op de behandelkamer, tijdens een tweede afspraak.

Het wondje kan kortdurend bloeden. Een waterijsje werkt pijnstillend en bloedstollend. Een wondje in de mond geneest binnen enkele dagen, in het begin kan het een onaangenaam gevoel onder de tong geven. Het herstel verloopt normaal gesproken probleemloos en een poliklinische controle is meestal niet noodzakelijk.