Niezen

Niezen is een reflex die optreedt als het slijmvlies van de luchtwegen (neus en longen) geprikkeld wordt door iets wat er niet thuishoort. De reflex zorgt ervoor dat u veel lucht inademt, die wordt ingesloten in de longen door afsluiting van de stembanden. Vervolgens spannen de buikspieren en het middenrif aan en gaan de stembanden uit elkaar, zodat de uitademingslucht met hoge snelheid naar buiten gaat: de nies. Hiermee reinigt u de neus en longen.

Niezen treedt op bij:

  • verkoudheid, omdat de virusinfectie het neusslijmvliesNiezen in het Klokhuis gevoeliger maakt,
  • inhalatieallergie,
  • het ruiken van peper (zie uitzending in het Klokhuis),
  • medicijnen of
  • bepaalde geuren.

Nies tegenhouden

Als u een nies voelt aankomen, kunt u proberen deze tegen te houden door in de neus te knijpen of uw lippen stijf op elkaar te drukken. Doe dit voordat de diepe inademhaling begint.

Niezen voorkomen

Vermijdt niesopwekkende stoffen om niet te hoeven niezen. Dat is bij een inhalatieallergie soms lastig, maar hier zijn tips voor inhalatieallergie vaak erg handig.

Behandeling

Er zijn ook medicijnen tegen niezen, zoals een antihistaminicum of corticosteroïdbevattende neussprays, die door uw huisarts kunnen worden voorgeschreven. Heeft u een inhalatieallergie dan zijn nog weer andere behandelingen mogelijk.