Inslikken tong

(JB) Het inslikken van je tong kan dodelijk zijn. Dat vertelt KNO-arts Jan van der Borden naar aanleiding van het incident bij de wedstrijd tussen Actief en TLC in de derde klasse van het zondagvoetbal. Tijdens die wedstrijd viel Actief-speler Justin Krijthe op zijn rug en slikte daarbij zijn tong in.

Eerst wil Van der Borden een klein misverstand uit de wereld helpen. Het ‘inslikken van de tong’ is een wat ongelukkige woordkeuze, legt hij uit. “Je tong gaat natuurlijk niet door je keel heen richting je maag.”

 

Waarom we in de herfst zo vaak verkouden zijn

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel. Die wordt veroorzaakt door een virus: een verkoudheidsvirus. Daar zijn er meerdere van. Volwassenen worden twee tot vijf keer per jaar verkouden, kinderen vaker. Wanneer iemand een aantal keren achter elkaar verkouden raakt, gaat het elke keer om een ander type virus, meldt de KNO-vereniging.

RTLnieuws
Margriet.nl

Grote zorgen oorartsen

(JB) Grote zorgen oorartsen: jongeren vaker met gehoorproblemen door koptelefoons en oortjes.

Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. KNO-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.

RTLnieuws
Nationalezorggids.nl

KNO-arts voor de klas

KNO-arts voor de klas | 020-6 346 212 | kno.nu | BovenIJ ziekenhuis(JB) Jan van der Borden, KNO-arts in het BovenIJ ziekenhuis gaf vandaag voorlichting aan 45 kinderen van basisschool SBO Universum in Amsterdam-Noord over gehoorschade. Van der Borden legde tijdens de les uit wat kinderen zelf kunnen doen om (blijvende) gehoorschade te voorkomen.

BovenIJ.nl
De ECHO (blz 3)

KNO-carrousel 4

KNO-Carrousel | 020-6 346 212 | kno.nu | BovenIJ ziekenhuis(JB) Voor huisartsen organiseren de KNO-artsen van het BovenIJ Ziekenhuis op de polikliniek KNO op dinsdag 11 juni de vierde – geaccrediteerde – KNO-carrousel met een beperkt aantal huisarts-deelnemers. Inschrijving (020-6 346 212) is nodig.

De te behandelen onderwerpen zijn: onderzoek van en vragen over keel, neus en oor.

De avond start om 17.15 uur en eindigt om 20.00 uur na het buffet.