Waterstraalpomp

Inleiding

Het is soms mogelijk dat thuis gehoorgangen door patiënten kunnen worden schoongemaakt. U kunt in bijzondere gevallen dan gebruik maken van een zogenaamde waterstraalpomp om de gehoorgangen regelmatig zelf schoon te zuigen zonder dat de oren nat worden.

Wanneer is deze waterstraalpomp iets voor u?

Met name bij het gebruik van hoorapparaten wordt oorsmeer steeds opgeduwd terug de gehoorgang in. Steeds naar huisarts of KNO-arts voor het weer verwijderen van het teveel aan oorsmeer is vaak vervelend, maar wel steeds noodzakelijk om goed te kunnen horen. Ook bij snel optredende gehoorgangontstekingen is het regelmatig schoonmaken van de gehoorgangen soms zinnig. Als de huisarts dan ook nog de oren niet mag uitspuiten, dan kan dit iets voor u zijn.

Van der Borden heeft een zogenaamde waterstraalpomp bedacht waarmee u bij uw partner, een ouder of uw kind dagelijks of wekelijks de gehoorgangen kunt schoonmaken zonder gebruik van water.

Uitleg waterstraalpomp

Een waterstraalpomp werkt door het principe van aanzuigende lucht direct naast stromend water. Dit is een natuurkundig fenomeen (venturi-effect). Vergelijk het met de wind die altijd krachtiger waait net naast een waterval. Vandaar ook de naam: waterstraalpomp.

Een waterstraalpomp – ook wel aspirator genoemd – werd tientallen jaren geleden gebruikt in laboratoria om vloeistof voorzichtig weg te zuigen zonder het gebruik van een dure zuigpomp met bewegende delen.

Wat is er nodig voor het schoonmaken van de gehoorgang?

Waterstraalpomp - BovenIJ Ziekenhuis - 020-6 346 212

Voor de waterstraalpomp is stromend water nodig. Er moet een verbinding komen tussen de waterstraalpomp en een kraan. Verder is een zuigslangetje nodig en een zuigertje (zie hiernaast de verschillende losse onderdelen).

Het is niet verstandig bij uzelf de oren schoon te maken, maar het een ander te laten doen. Het zuigertje mag pijnloos een centimetertje de gehoorgang in. Eén centimetertje van het uiteinde van het zuigertje is een streepje  aangebracht, zodat u eenvoudig kunt zien tot hoever het zuigertje de gehoorgang in kan zonder schade aan te richten.

Hoe harder uw waterkraan stroomt, hoe krachtiger de zuigwerking is.

Onderhoud

Na iedere schoonmaakbeurt moet u het zuigertje huishoudelijk schoonmaken.

Instructie op de polikliniek KNO

De waterstraalpomp is alleen aan te schaffen na beoordeling door een KNO-arts en goede instructie over het gebruik van de waterstraalpomp door een KNO-arts aan de orenschoonmaker en de patiënt.

Kan het zelf schoonmaken gevaarlijk zijn?

Zelf je gehoorgangen schoonmaken is onverstandig, omdat het schade kan veroorzaken aan de gehoorganghuid, trommelvlies en middenoorstructuren. Het is om deze reden dat alleen na zorgvuldige afweging door een KNO-arts met een patiënt en zijn of haar orenschoonmaker tot de beslissing kan worden gekomen om dit toch toe te passen.

Er zal slechts een kleine groep patiënten voor deze aanpak geschikt zijn.

Kosten

Waterstraalpomp - Slangwartel - BovenIJ Ziekenhuis - 020-6 346 212De aanschaf van waterstraalpomp, slangetje en zuigertje bedraagt 25 euro (dit zijn de inkoopkosten). De verbinding (slangwartel, hiernaast afgebeeld) tussen  – de voor u meest geschikte – kraan en de waterstraalpomp moet u daarnaast zelf aanschaffen en zal enkele euro’s kosten. De betere ijzerhandel of doe-het-zelfzaak kan u helpen.

Uw ziektekostenverzekering vergoedt de kosten (nog) niet.

Demonstratie

Volgt