Acuut oorsuizen

Inleiding

Van alle mensen krijgt 10-25% minstens één keer in zijn/haar leven te maken met acuut oorsuizen. Bij 4% is dat blijvend en noemen we dat chronisch oorsuizen.

Op deze pagina behandelen wij het plots of opeens (acuut) ontstaan van oorsuizen. In de meeste gevallen komt het door gehoorvermindering, omdat de buis van Eustachius even niet optimaal werkt (meestal bij verkoudheid). Een tweede oorzaak is plotse zenuwslechthorendheid door lawaaibeschadiging.

Hier worden deze twee oorzaken en behandelingen van acuut oorsuizen nader toegelicht.

Acuut oorsuizen door verkoudheid

Verkoudheid komt veel voor en gaat altijd gepaard met zwelling van het slijmvlies van de bovenste luchtweg. Neusverstopping is dan de meest gehoorde klacht. Maar ook de – achter in de neus uitkomende – buis van Eustachius kan dichtzwellen, zodat onderdruk ontstaat in het middenoor. Dit geeft trek aan het trommelvlies met soms pijn en gehoorvermindering als gevolg. Deze gehoorvermindering kan oorsuizen veroorzaken.

De behandeling bij acuut oorsuizen door verkoudheid

Als de zwelling van de buis van Eustachius wordt weggenomen, zal de oude situatie weer ontstaan zonder gehoorvermindering en dus ook weer zonder oorsuizen.

Hoe dat kan worden bereikt, leest u op onze pagina over de buis van Eustachius.

Acuut oorsuizen door lawaai

Lawaai kan de haarcellen in uw slakkenhuis laten opzwellen en soms zelfs afscheuren. Dit komt dan door te hevige beweging als ze overmatig aan lawaai worden blootgesteld. Zie het acute oorsuizen dan als “pijn”. Een waarschuwingssignaal van het oor dat u waarschuwt voor dit lawaai. Langer in het lawaai blijven zitten, betekent blijvende beschadiging en dus blijvend (chronische) oorsuizen.

De behandeling bij acuut oorsuizen door lawaai

Bij acuut oorsuizen moet u direct weggaan uit het lawaai. Geef uw oren tenminste 24 uur rust.

Blijft het oorsuizen na lawaaibeschadiging langer dan 24 uur aanhouden? Ga dan direct naar uw huisarts voor een spoedverwijzing naar een KNO-arts. Wacht u te lang, dan is de kans groter dat de haarcellen definitief afsterven en de schade niet meer verholpen kan worden.

De KNO-arts zal – in samenspraak met u – overwegen of een stootkuur prednison zinnig is. Prednison kan de zwelling van de haarcellen doen afnemen, maar alleen als dit medicijn binnen een paar dagen wordt gegeven. Een zwelling die – in het hardste bot van het lichaam (rotsbeen) – geen kant op kan. Jammer genoeg lukt dat niet altijd. Wetenschappelijk gezien gaat het hier om een expert opinion. Wij zien te vaak een goede respons, zodat wij denken dit niet te mogen onthouden om te geven.

Preventie bij lawaai is beter dan behandelen

Te harde geluiden kunnen dus zeer schadelijk zijn met blijvend oorsuizen tot gevolg. Behandeling is daarnaast niet altijd optimaal mogelijk, zodat preventie eigenlijk de beste aanpak is om lawaaibeschadiging te voorkomen.

KNO-artsen adviseren het volgende:

  • Gebruik altijd oordopjes bij een festival of concert. Bij goed georganiseerde festivals en concerten zijn de organisatoren verplicht om die aan te bieden. Het loont ook de moeite om – vooraf – te investeren in op maat gemaakte oordoppen door een hoorapparatenwinkel.
  • Hou afstand van geluidsbronnen, zoals boxen. Ga nooit dichter dan 2 meter voor de geluidsbron staan.
  • Zet het volume van de radio of tv niet te luid. Wanneer je iedereen in de kamer nog goed verstaat, is het goed.
  • Geef uw oren na geluidsbelasting regelmatig rust.